Месец март бе изключително успешен за СпейсЕкс, след като компанията благополучно

...
Месец март бе изключително успешен за СпейсЕкс, след като компанията благополучно
Коментари Харесай

СпейсЕкс ще изстреля свръхтежката ракета Фолкън Хеви на дебютната ѝ комерсиална мисия през април

Месец март бе извънредно успешен за СпейсЕкс, откакто компанията наред организира първия полет на новия пътнически транспортен съд “Крю Драгън ”, който от лятото ще стартира да транспортира астронавти до МКС. Сега насочваме вниманието си към идващото изстрелване на единствената свръхтежка ракета (т.е. с товароподемност от над 50 тона до орбита), която понастоящем е в употреба: “Фолкън Хеви ”. За разлика от мисията ѝ през февруари предходната година, когато ракетата изведе в околослънчевото пространство автомобила Тесла Роудстър с манекена Старман, този път полетът е доста по-сериозен. “Фолкън Хеви ” ще би трябвало да изведе в геостационарна орбита спътника “Arabsat 6A ”, който ще обезпечава информационни услуги на територията на Европа, Африка и Близкия изток. Това е първата комерсиална задача за свръхтежката ракета, която СпейсЕкс ще организира по поръчката на клиент. 

Изстрелването може да стане факт още на 7-ми април в 00:36 ч. българско време. Ако то бъде сполучливо, компанията на Илон Мъск ще затвърди репутацията си на благонадежден транспортьор. Няма никакъв спор, че както полетът през февруари предходната година, по този начин и този ще бъде следен със спотаен мирис от галактическите запалянковци.

Със сигурност задачата ще бъде следена и от зоркото око на управлението на НАСА и администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Свръхтежките ракети са пожеланият метод за изпращането на хора оттатък околоземна орбита, до Луната и Марс. За тази цел НАСА строи по поръчка на Конгреса своя лична свръхтежка ракета – “Space Launch System ”, или още наричана в резюме “SLS ”. Създаден за нея е и нов пилотиран транспортен съд “Орион ”. Поради обстоятелството, че Конгресът е сложил условия по какъв начин тъкмо да се построи “SLS ” – а точно, да се употребяват съответни технологии от пенсионираната стратегия “Космическа совалка ”, с цел да се пазят избрани работни места, ракетата е наричана иронично “Senate Launch System ”. Строежът й е придружен от безкрайни отлагания. Практически всяка година дебютният полет се отсрочва с по още една година. 

Преди няколко дни админът на НАСА Джим Брайденстайн оповести, че тези отлагания са неприемливи и че по този начин към този момент не може да се продължава. Поради това американската галактическа организация обмисля да изстреля архитектурата на “Орион ”  за задачата му до окололунна орбита чрез комерсиални ракети. Такава ракета може да бъде “Фолкън Хеви ”. Вероятно напън за бърза реализация на “Орион ” до Луната има и от страна на Тръмп, който ще желае до края на първия му мандат да покаже забележим прогрес в региона на галактическата стратегия. 

Предстоящият полет на “Фолкън Хеви ” ще е сложен и заради още една причина – Мъск се надява завръщането на двата странични ускорителя след полета да е сполучливо. Това ще разреши те да бъдат рециклирани небрежно, след което ще се употребяват за по-следващото изстрелване на “Фолкън Хеви ”, а то може да бъде извършено още през юни. Тогава в орбита ще бъде изведена задачата “STP-2 ” – първата задача за американските военновъздушни сили на “Фолкън Хеви ”. В рамките на нея общо 25 дребни галактически апарата ще бъдат пуснати в орбита, а един от тях е “Лайтсейл 2 ” – слънчевата платноходка на Планетното общество. Тя ще показва опциите на единствената реалистична към този миг технология за постигане на далечните звезди. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР